• Müşteri Hizmetleri
  • Üye Girişi
  • Rehberde Yerini Al - Hemen Kayıt Ol

Diş Eti Hastalıklarına Karşı Tedavi Yöntemleri


Diş Eti Hastalıklarına Karşı Tedavi Yöntemleri

Diş Eti Hastalıklarına Karşı Tedavi Yöntemleri

Ağız sağlığınız için sağlıklı ve güçlü dişler kadar sağlıklı diş eti de önemlidir. Ağız sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplarıdır. Diş eti hastalıkları bazı durumlarda çene kemiğinin erimesine yol açacak kadar ileri gidebilir. Dişinizde ki çürükler birçok iç hastalığa sebebiyet verebilir. Bunlardan bazıları şunlardır; bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, midenizde oluşacak sindirim sorunları, sinüzit, diş eti hastalığı ve ağız kokusuna sebep olabilir.

Diş Eti Hastalıklarını Önlemek için Yapılması Gerekenler: 

Diş eti hastalıklarını önleme yöntemlerine geçmeden önce diş etlerinizin sağlıklı olup olmadığını şu şekilde test edebilirsiniz;

  • Eğer diş çevresini kapsayan periodontal bağlar güçlü ise,
  • Diş etlerinizin rengi pembe ise, diş eti dokunuz sert ise,
  • Fırçalama esnasında diş etleriniz kanamıyor ise diş etleriniz sağlıklı demektir.

Diş eti hastalıkları beslenme ve ağız hijyenine dikkat edilerek önemli ölçüde engellenebilir;

1. Ağız hijyenine önem verin:

Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni ağız hijyeninin yetersiz olmasıdır;

  • Ağız hijyenini korumak için her gün dişlerin düzenli fırçalanması gerekir. Bu, günde en az iki kere olmalıdır. Sert diş fırçası kullanmamaya özen gösterin, tercihiniz yumuşak diş fırçalarından yana olsun. Yumuşak diş fırçası ile diş etlerine zarar vermeden daha rahat bir şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Fırçalama işlemi diş eti hizasından başlayarak, diş fırçası, dişlere 45 derecelik açı yapacak şekilde tutulmalı, yumuşak ve dairesel hareketlerle yapılmalıdır. Diş fırçanızı mümkün olduğunca sık yenileyin, uygun bir diş macunu seçin.
  • Dişleri sadece fırçalamak yeterli olmayabilir. Diş ipi, diş aralarında kalan gıda birikintileri temizler. Bu birikintiler temizlenmezse tartar oluşumuna yol açar. Tartar oluşumu ise bakterileri harekete geçirir diş hastalıkları için uygun zemini hazırlar. Diş aralarında kalan birikintiler, kötü ağız kokusuna da neden olur.
  • Ağız hijyeni için guzellik.com.tr olaak önerimiz piyasada bakterilere karşı kullanılan gargaralardan faydalanabilirsiniz.

2. Beslenmenize dikkat edin:

Tüm vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallere diş etleri de ihtiyaç duyar. Ağız ve diş sağlığı için bazı vitamin ve mineraller ön plana çıkmaktadır;

C vitamini: C vitamini diş eti hastalıklarından korunmak için alınması gereken en önemli vitaminlerden biridir. Vücutta C vitamini noksanlığı, diş eti kanamalarına, gevşek ve sağlıksız dişlere neden olur. Turunçgiller, biber, kivi C vitamini açısından zengindir.

Kalsiyum: Dişleriniz ve çeneniz, vücut iskeletinin bir parçasıdır. Tıpkı kemikleriniz gibi güçlü olabilmeleri için onların da kalsiyuma ihtiyacı vardır. Yetersiz düzeyde kalsiyum alımı, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları riskini arttırır. Süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengindir.

A Vitamini: A vitamini, ağızdaki bakterileri ve diğer zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yarayan tükürük akışının sağlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda düzgün bir ağız dokusu içinde gereklidir. Karaciğer, tereyağı, yumurta sarısı, yeşil, sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler (Ispanak, havuç, bal kabağı, kayısı gibi) A vitamini açısından zengindir.

D vitamini: Kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlamak için D vitaminine ihtiyaç vardır. D vitamini eksikliği, ağız kurumasına ve ağızda metalik bir tat almanıza neden olur. Doğal  ve zengin D vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır. Ayrıca yumurta sarısı, balık, sütte de bir miktar bulunur.

K vitamini: K vitamini de D vitamini gibi, kalsiyumun vücut tarafından emilimi için gereklidir. K vitamini, kalsiyumun vücutta uzun süre kalmasını sağlar, idrar yolu ile atılımını geciktirir. Yeşil yapraklı sebzeler K vitamini açısından zengindir.

Demir: Demirin en önemli fonksiyonu vücuttaki hücrelere oksijen taşımaktır. Oksijen eksikliği, bakterilerin ağızda birikmesine ve enfeksiyon oluşumuna ve dolayısıyla ağız yaralarına yol açar. Et, bakliyat, kuru üzüm, pekmez demir açısından zengindir.

Çinko: Çinko, kalsiyum ve D vitaminin işlevlerini yerine getirebilmesi için önemli bir mineraldir. Ayrıca çinko, ağızda bakterilerin artmasını önler ve plak birikiminin önlenmesine de yardımcı olur. Tahıllar, tohumlar, deniz ürünleri çinko açısından zengindir.

B vitamini: B vitamini familyası da ağız sağlığı için önemlidir. Ağız yaralarının önemli  bir nedeni de B12 eksikliğidir. Hayvansal gıdalar ve tahıllar B vitamini açısından zengindir.

Magnezyum: Kalsiyumun vücuttaki  emilimini arttırır. Ayrıca diş minelerini güçlendirir. Kuruyemişler, tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler magnezyum açısından zengindir.

Koenzim Q10: Tüm vücut doku ve organlarının sağlığı için gerekli olan Koenzim Q10, diş eti hastalıklarını önlemek için gereklidir. Yağlı balıklar, et, yer fıstığı, susam Koenzim Q10 açısından zengindir.

Ağız ve diş sağlığı için işlenmiş gıda, asitli içeceklerden, şekerden uzak durmak, dengeli beslenmek, beslenmede sebze ve meyvelere ağırlık vermek önem taşır.

Diş Eti Hastalıklarına İyi Gelecek Bitkisel Ürünler:

Diş eti hastalıklarının nasıl önlenebileceğini özetledikten sonra şimdi de diş eti hastalıklarının doğal yollarla nasıl tedavi edilebileceğine bakalım;

  1. Yeşil çay: Yeşil çay, anti-inflamatuar (iltihap giderici) özelliği ile ağızdaki bakterileri yok eder, plak oluşma olasılığını düşürerek diş eti hastalıklarının oluşmasını önler. guzellik.com.tr olarak araştırmalarımıza göre Japonya'da 1000 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, düzenli yeşil çay tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha sağlıklı diş etlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar, yeşil çayın içeriğindeki antioksidan kateşinin peridontal hastalıkların belirtilerini azaltabileceğini ortaya koymaktadır.
  2. Okalüptüs yağı: Okalüptüs yağı, diş eti hastalıklarının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilecek uçucu bir yağdır. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde diş eti diş eti çekilmeleri ile şişmelere iyi gelir. Çok güçlü ve keskin bir yağ olduğu için su ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Okalüptüs yağı, diş etlerine temiz parmak ya da yumuşak fırça yardımı ile masaj yapılarak kullanılabilir.
  3. Karanfil yağı: Bir baharat çeşidi olan karanfil, asırlardan beri diş çürüğü ve diş eti hastalıkları için kullanılmaktadır. Karanfil yağı, antimikrobiyal, antiseptik ve antifungal özellikleri olan bir yağdır. Karanfil yağını, ağzınızı dezenfekte etmek ve bakterileri  ağzınızdan uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz. Temiz ve yumuşak bir fırça ile diş etlerinize yumuşak hareketlerle masaj yapın.
  4. Aloe Vera: Aloe veranın antibakteriyel, anti-inflamatuar ve iyileştirici özellikleri vardır. Ağız enfeksiyonları ve diş eti hastalıkları için kullanılabilir. Aloe vera jel, doğal bir diş macunu, Aloe vera suyu ise doğal bir gargaradır.

Ağız ve diş sağlığınızı korumak, diş eti hastalıkları açısından sorun yaşamamak için yazımızdaki önlemler dışında yılda en az bir kere diş doktoruna tedavi olmayı unutmayınız!

Unutmayın sağlıklı güzellik için ağız ve diş bakımı şart!


Eklenme Tarihi: 13/05/2020 kategori: Ağız ve Diş Bakımı Ekleyen: Güzellik Rehberi
Telefon Numarasını Gör
İletişim Bilgileri

Güzellik Sitesi
Üyelik Tarihi: 28/09/2018

Mesaj Gönder

Bloglar Ara